1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan
Loading...

Meme Dikleştirme

Daha simetrik göğüslere sahip olmak isteyen kadınların başvurduğu estetik operasyona, meme dikleştirme ameliyatı adı verilmektedir. Göğüs dikleştirme işlemi aynı zamanda Mastokpeksi olarak da bilinir. Vücut ölçüleriyle uyumlu ve daha doğal görünen göğüslerin elde edilmesine yönelik olarak yapılan bu ameliyatta ilk olarak hastanın vücut ölçüleri göz önüne alınmaktadır. Ayrıca göğüslerin şekli ve yapısı da incelenmektedir. Yapılan incelemelerle beraber göğüslerdeki fark tespit edilir ve daha sonra asimetrik sorunlar incelenir.
Yaratılış gereği kadınların her iki göğüs yapısı birbirinden farklıdır. Bu nedenle sarkıklık oranının rahatlıkla tespit edilmesi için memelerin alt çizgisi ele alınmaktadır. Meme başının ne kadar düşük seviyede olduğu tespit edilir ve ardından da göğüs dikleştirme ameliyatı için karar verilir.

Göğüsler Neden Sarkar?

Göğüslerin sarkması pek çok nedene bağlı olarak gelişmektedir. Kadınlar için oldukça önemli bir organ olan göğüsler hem emzirme sürecindeki en önemli ihtiyaç hem de estetik açıdan güzel görünmeyi sağlar. Bununla beraber yaşın ilerlemesi gibi faktörlerden dolayı memelerin diri görünümü olumsuz etkilenmektedir. Elbette vücuttaki hormonal değişimler de göğüsler üzerinde çok etkilidir. Genelde göğüs dokusundaki boşalma ve azalmayla ortaya çıkan göğüs sarkması durumunda meme dikleştirme ameliyatı yapılmalıdır. En çok da hamilelik ve emzirme sürecinde kadınlar bu problemle karşılaşmaktadır.

Yaşlanma: Yaşın ilerlemesiyle beraber vücutta çok sayıda değişim yaşanır. Bu değişimlerden en önemlisi de göğüslerdeki sarkıkların ortaya çıkmasıdır. Hormon dengesinin değişmesiyle birlikte göğüs dokuları azaldığı için genç yaşlarda çok güzel bir şekle sahip olan göğüslerde sarkma yaşanmaktadır.

Kilo Alıp Verme: Aşırı kilo alıp verme vücudun her bölgesinde sarkmalara davetiye çıkarır. Özellikle de göğüs bölgesinde meydana gelecek sarkma durumundan sonra cildin kendini toparlama süreci oldukça uzundur. O halde sıkça ve aşırı kilo alıp veren kişilerin bu problemle karşı karşıya olduğu unutulmamalıdır.

Yer Çekimi: Aslında göğüs sarkmasının en önemli nedenlerinden biri de yer çekimidir. Memeler normal şartlarda belirli bir ağırlığa sahiptir. Yapısı gereği yer çekimine maruz kalan göğüsler, bir süre sonra aşağıya doğru sarkar. İlerleyen yaşlarda çok daha dikkat çekici bir hale gelen göğüs sarkmasıyla ilgili sütyen kullanımına özen gösterilmelidir.

Emzirme: Göğüsteki süt kanalları, emzirme sürecinde dolar ve boşalır. Bu durum sürekli tekrarlandığı için göğüste sarkma yaşanır. Haliyle meme dikleştirme ameliyatı yapılarak bu sorun çözüme kavuşturulabilir.

Genetik Durumlar: Bazı kadınlarda genetik faktörler nedeniyle sarkık göğüsler meydana gelebilir. Bağ dokularındaki zayıflık ayrıca erken yaşlarda bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Göğüslerdeki Sarkma Nasıl Önlenir?

Günümüzdeki bazı yöntemlerle göğüslerde oluşan sarkmaların önüne geçilebilir. Ancak paylaşacağımız bu tavsiyeler sadece geçici çözümler sunar. Asıl önemli olan durum meme dikleştirme ameliyatı sürecine dahil olarak bu probleme son vermektir.

Sütyen Seçimi: Göğüslerdeki sarkmanın önlenebilmesi için doğru sütyen seçimi yapılmalıdır. Ek olarak aktivitelerinizde de uygun olan sütyeni seçmeniz gerekir. Spor aktivitelerinizde sporcu sütyeninin mutlaka tercih edilmesinde yarar var. Yer çekimiyle mücadelede çok önemli olan sütyen seçimiyle beraber geçici olarak sarkmaları önleyebilirsiniz.

Egzersizler: Çeşitli göğüs egzersizlerinin sarkmayı önlediği bilinmektedir. Ancak bu durum da kalıcı bir çözüm sunmamaktadır.

Soğuk ve Sıcak Duş: Göğüs bölgesinin kısa aralıklarda soğuk ve sıcak duşa maruz bırakılması, sarkmaların önüne geçebilir. Çünkü dış sürecinde memelerdeki kan dolaşımı artar. Haliyle cildin gerin bir yapıya ulaşması sağlanır. Aslında bu uygulamayı bir alışkanlık haline getirdiğinizde yer çekimi ve yaşlanma etkisiyle meydana gelecek sorunların da önüne geçebilirsiniz.

Kimler Meme Dikleştirme Ameliyatı Olabilir?

Öncelikle sarkık göğüslere sahip olan bayanların bu estetik operasyonu tercih etmesi gerekir. Ayrıca 18 yaşından büyük olan her bayanın meme dikleştirme ameliyatı olabileceği unutulmamalıdır. Göğüs diriliği aslında ergenlik sürecinde bir problem olmaya başlayabilir. Ayrıca göğüslerin aşırı büyük olması da memelerin saklanma ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaşanabilecek bu durumlar bayanları psikolojik olarak da etkileyeceği için daha fazla vakit kaybetmeden estetik cerrahı ile görüşmelere başlanabilmelidir.

Göğüslerin görünümünü ve hacmini normale getirmeyi amaçlayan göğüs dikleştirme ameliyatına karar verdikten sonra doktorunuzla ameliyat öncesi ve sonrasındaki süreci değerlendirmeniz gerekir. Çünkü ameliyata hazır olup olmayacağınız, beklentileriniz ve karşınıza çıkacak sonuçları önceden konuşmanız çok önemlidir.

Günümüzde yalnızca uzman plastik cerrahları tarafından yapılan meme kaldırma ameliyatı için sarkık göğüslerin yanı sıra vücutla uyumlu olmayan memelerin düzeltilmesi hedeflenmektedir.

Göğüslerdeki Sarkma Nasıl Tespit Edilir?

Meme kaldırma operasyonundan önce göğüslerdeki sarkma derecesi incelenmektedir. Meme alt çizgisinin alt kısmında kalan meme başı, sarkmanın olduğunu gösterir. Ayrıca meme başının göğüs altı çizgisinde olması durumunda, sarkmanın derecesi oldukça fazladır. Bu nedenle areola çevresine yapılacak müdahale ile beraber fazlalık olan doku çıkarılır ve ameliyat sürecine geçilir. Öte yandan meme baş bölgesinin meme altından 3 cm’ye kadar aşağıda olması, orta bir sarkıklık göstergesidir. Bu tür durumlarda da meme kaldırma estetiği yapılmaktadır. Hem areola hem de göğüs altına doğru inecek olan bir kesiyle beraber meme dikleştirme ameliyatı başarılı bir şekilde başlatılır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi

Ameliyat öncesinde doktorunuzla paylaşmanız gereken çok sayıda bilgi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, kullandığınız ilaçlardır. Ayrıca daha önceden herhangi bir ameliyat veya hastalık geçirip geçirmediğinizi de estetik cerrah ile paylaşmanız gerekiyor. Genetik faktörler de ameliyat öncesi incelenecek olan durumlardandır. Ailede daha önceki zamanlarda kanser ve buna benzer ağır hastalıklar geçirip geçirilmediği sorgulanır. Alkol ve sigara alışkanlıklarıyla beraber operasyondan beklentileriniz de sizlere sorulacaktır.

Ameliyattan önce genel bir muayene yapılır. Bu süreçte kan tahlilleri ve buna benzer tetkikler de tamamlanır. Daha sonra göğüslerdeki sarkıklık oranı incelenir. Her estetik operasyondan önce ultrason ve mamografi tetkikleri yapılmaktadır. Tüm işlemlerin tamamlanmasından sonra ameliyatla ilgili genel bir konuşma yapacağınız cerrahla beraber ameliyatın nasıl geçeceğine dair bilgilere de sahip olabilirsiniz.

Göğüslerin aşırı büyük olması, kullanılacak tekniği değiştirebilir. Meme kaldırma operasyonundan önce göğüslerdeki sarkmanın fazla olması, kesi izlerinin de artacağı anlamına gelir. Özellikle de kesi izlerini sorun yapmayacak olan bayanların meme dikleştirme ameliyatı tercih etmesinde yarar var.

Ameliyat öncesi süreçte göğüslerin kontrolü yapılırken memelerin sıkı ve hacimsiz olup olmadığına da bakılır. Ayrıca göğüs çevresi ve uçlarının aşağıya doğru bakması ve göğüsler arasında sıkılık farkının olması, meme kaldırma operasyonunun yapılması gerektiğini gösterir.

Hafif dereceli sarkmalarda göğüs ucu çevresindeki halkadan kesi atılarak fazla olan bölge çıkarılmaktadır. Ardından da meme başının uygun seviyeye getirilmesi sağlanır.

Meme Dikleştirme Estetiği Nasıl Yapılır?

Genel anestezi altında yapılacak olan bu işlem yaklaşık 2 saat sürmektedir. Sarkıklık durumu fazla olan hastalar bu süre 4 saate kadar çıkabilir. Ancak hafif sarkması olan hastalar için meme altı silikon protez tekniği uygulanabilir.

Göğüs ucu çevresinden atılacak kesiyle beraber sarkmaya neden olan derinin çıkarılmasıyla tamamlanan bu işlemde, meme ucunun da istenilen bölgede olması sağlanır. Genelde meme ucundan aşağıya doğru atılan kesilerle başlanan bu operasyonun sonuçları her zaman başarılı olmaktadır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası

Meme kaldırma estetiğinden sonra yaşanacak bazı süreçler bulunmaktadır. Ayrıca hastaların dikkat etmesi gereken çok sayıda uygulamanın var olduğu unutulmamalıdır. İlk olarak göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında göğüslere bandaj takılır. Hastalara bu süreçte korse takılmaktadır. Genel anestezinin etkisiyle beraber hafif ağrılar yaşanabileceği gibi doktorun reçete ettiği ağrı kesicilerle bu süreç kontrol altına alınabilir. Yine ameliyatın ardından göğüs dokusunda morarma, uyuşma ve sertleşme gibi durumlar yaşanabilir. Fakat bu durumlar da 6 ile 7 gün arasında etkisini kaybedecektir.

Protezle uygulanan meme kaldırma operasyonundan sonra hastaların kol hareketleri kısıtlanmaktadır. Aynı şekilde bu durum da geçici olacağı unutulmamalıdır. Cerrah sütyen kullanımıyla ilgili de hastalara uyarılar yapacaktır. Sporcu sütyeninin kullanılması gereken bu dönemde ilk 2 ay göğüslerin darbe almaması gerekir. Kesideki dikişler ise 2 hafta sonra cerrah tarafından alınacaktır. Bu süreçte gündelik hayata ne zaman dönüleceğini de merak eden hastalar, operasyondan sonraki hafta içinde sorunsuz olarak hareket etmeye başlayabilir. Asıl önemli olan durum, ilk 3 ay içinde ağır spor aktivitelerine başvurulmaması gerektiğidir.

Gündelik yaşama dönme süresiyle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör, 6. haftaya kadar spor dahil aşırı aktivitelerden uzak durulmasıdır. Göğüslerin korunması gereken bu dönemde ayrıca ilk 2 hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Göğüs kaldırma estetiğinden sonraki gün hastalar ayağa kalkıp yürüyüş yapabilir. 3. günün ardından vücut biraz daha rahatlayacaktır. Ayrıca gerinmek, ağırlık kaldırmak ve eğilmek gibi aktivitelere başvurulmamalı ve göğüslere baskı uygulanmamalıdır. Son olarak, ikinci gün drenler çıkarılmakla beraber doktorun tavsiyelerine göre hareket edilmelidir.

Göğüs Dikleştirme Sonrası İyileşme Süreci

Meme dikleştirme operasyonuna başvuracak olan bir hastanın iyileşme süreci hakkında detaylı bilgilere sahip olması gerekmektedir. Öncelikle ameliyattan birkaç gün sonra çıkarılacak bandajlarla beraber göğüslerde şekilsizlik ve şişlik görülebilir. Bunun yanı sıra göğüs altındaki dik kesi alanında potluk da oluşabilmektedir. Bununla beraber göğüslerin arasında asimetri olduğu da hissedilebilir. Yaklaşık 1 ay kadar devam edecek bu sorunların yanı sıra ağrı hissi olmadığı bilinmelidir.

Günümüzde göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında devam eden ağrılar yaklaşık 3 gün sürmektedir. Bu ağrı kol ve karın bölgesinde de oluşabilir. Cerrahın önerileri sayesinde ağrılar kısa sürede kontrol altına alınabilmektedir.

Ameliyattan sonraki iyileşme süreci 2. ay itibariyle başlar. Ayrıca meme dokusundaki his kayıplarının düzelmesi ve tüm etkilerin sona ermesi için 6 aylık bir sürece ihtiyacınız olacaktır. Göğüslerin yeni şeklini alabilmesi de 12 aya kadar devam etmektedir.

Meme Kaldırma Ameliyatından Sonra Oluşabilecek Komplikasyonlar

Estetik ameliyatların ardından meydana gelebilecek bazı komplikasyonlar bulunmaktadır. Günümüzde uygulanan göğüs dikleştirme ameliyatı her ne kadar başarılı olarak yapılsa da enfeksiyon ve kanama riski her zaman vardır. Ayrıca cerrahlar da bu konuyla ilgili hastaları önceden bilgilendirmektedir. Karşılaşılabilecek komplikasyonlara karşı hastaların kısa sürede operasyonu gerçekleştiren cerrah ulaşmasında yarar var. Genelde alerjik problemler, yaraların geç iyileşmesi, memelerde sertlik ve emzirmede güçlük gibi komplikasyonlar oluşabilir.

Alerji: Ameliyatta kullanılan pomat, flaster ve dikiş malzemelerine alerjisi olan hastalarda sorun yaşanabilir.

Emzirme Problemleri: Süt kanallarının zarar görmesiyle beraber emzirme sorunları yaşanabilir. Ancak günümüzde teknolojinin yeteri kadar gelişmesi, bu sorunları ortadan kaldırmıştır. Süt kanalları genelde meme başının yer değiştirmesiyle birlikte bu durumdan etkilenmektedir.

Yara: Göğüs derisinde veya meme başındaki yaraların geç iyileşmesi, göğüs dikleştirme ameliyatı komplikasyonlarındandır. Ayrıca sigara tüketimi de yaralardaki iyileşme sürecini uzatmaktadır. Buna bağlı olarak işlemden en az 15 gün önce sigara tüketimi sonlandırılmalıdır.

Göğüs Hastalıkları: Meme kanseri oluşturma riski bulunan bu operasyondan sonra düzenli olarak göğüs kontrolü yaptırılmalıdır. Ancak meme kanseri riski genelde ailesinde bu tür hastalıkları olan kadınlarda bulunmaktadır. Normal şartlarda bu operasyon herhangi bir hastalığın tetiklenmesine neden olmaz. Ancak işlemden önce hastaların genetik kontrolleri yapılacağı için oluşabilecek riskler de doğrudan paylaşılmak zorundadır.

Sertlik: Göğüs bölgesinde yaşanabilecek sertlik, bir diğer komplikasyon olarak bilinir. Genelde göğüsteki yağ tabakasından kaynaklanır.

Asimetri: Yapı gereği bayanların göğüslerinde asimetri olmaktadır. Ancak operasyondan kaynaklı olarak da bazı simetri sorunları yaşanabilir.

Kanama: Cilt kaybıyla beraber eşlik edebilecek olan kanama, cerrahın müdahaleleriyle ortadan kaldırılabilir. Genelde ameliyattan sonra ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak enfeksiyon da oluşabilir. Haliyle işlemden sonra cerrahi kontrollerin devam ettirilmesi şarttır.

Bazı hastalar göğüs dikleştirme ile memelerin büyüklüğünün değiştiğini düşünmektedir. Bu durum tamamen yanlıştır. Meme kaldırma ameliyatı sadece sarkmış olan göğüslerin daha güzel bir görünüme ulaşması sağlanır. Ayrıca göğüslerin yuvarlak bir hatta sahip olmasını talep ediyorsanız mutlaka meme dikleştirme ameliyatı yaptırmalısınız. Meme dikleştirme operasyonu sırasında hastaların göğüs doku özellikleri de değişmemektedir. Sarkma durumu genelde yer çekiminin etkisiyle ve artan yaş ile doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Ancak bu sorunların önlemini almak isteyen hastalar gönül rahatlığıyla estetik operasyonlarına başvurabilir. Hastanın bu konudaki beklentilerini paylaşmasından sonra cerrahın da ameliyat ile ilgili bilgilerini paylaşması, hastaların daha konforlu bir şekilde uygulamadan faydalanmasını sağlayacaktır.

Göğüs Dikleştirme Ameliyatında Oluşan İzler Kalıcı mıdır?

İzler kalıcı olmamakla beraber 3,5 cm’ye kadar oluşabilir. Ancak bu durum sadece meme protezi kullanılan hastalarda geçerlidir. Göğüs altında gizlenebilen bu iz hastaları rahatsız edici düzeyde değildir. Öte yandan memedeki derinin toplanması amacıyla yapılacak olan göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında meme başının alt kısmında T veya L şeklinde iz kalabilmektedir. Ortalama 1 yıl sonra kendiliğinden kaybolacak olan bu izlerle ilgili hastaların sabırlı davranması önemlidir.

Meme Dikleştirme Ameliyatıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyattan sonra yeniden sarkmalar olur mu?

Aşırı kilo alıp verme, emzirme ve gebelik süreciyle beraber tekrar sarkmalar yaşanabilir.

Operasyonla beraber memelerdeki çatlaklar da giderilir mi?

Meme dikleştirme ameliyatıyla çatlaklar giderilemez.

Meme kaldırma silikon protezle mi yapılır?

Hastada hafif dereceli sarkıklık var ise silikon protez kullanılabilir. Ancak ciddi bir sarkıklık söz konusuyla bu teknik tek başına yeterli olmayacaktır.

Ameliyattan sonraki dikiş nasıldır?

Meme operasyonlarında farklı teknikler kullanılabilir. Dikiş atılırken yaklaşık 3,5 cm’lik bir kesi alanına işlem yapılır. Zaten kesi izi göğüs altında olacağı için hastaları rahatsız etmeyecektir.

Ameliyat dışında meme sarkması düzeltilebilir mi?

Doğal yöntemlerle meme dikleştirme yapılamaz. Günümüzde krem, ilaç veya masaj yoluyla bu uygulamanın tercih edildiğine dair çok bilgi vardır. Ancak hiçbir teknik, ameliyat sonuçlarıyla benzer değildir.

Göğüs dikleştirme operasyonu kaç saat sürer?

Hafif meme sarkıklığı durumunda yaklaşık 2 saat sürecek olan bu ameliyat, aşırı sarkık göğüslü hastalarda 4 saate kadar devam edebilir.

Bir cevap yazın

Powered by