Erkeklerdeki meme büyümesini ifade eden Jinekomasti bazen kullanılan ilaçlardan bazen de genetik durumlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Hormonal değişimlerin de neden olduğu meme büyümesi sonucunda Jinekomasti ameliyatı uygulanmalıdır. Ameliyatla beraber erkeklerdeki göğüsler ideal oranlara ulaşır. Günümüzde ayrıca özgüven eksikliği yaşayan erkeklerin mutlaka bu operasyona başvurması önerilmektedir. Kadınsal bir organ olan göğüsler, erkeklerde de ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Estetik cerrahların gerçekleştirdiği bu operasyon ile psikolojik olarak kendinizi iyi hissedebilir ve kıyafet seçiminizi de uygun bir şekilde yapmaya başlayabilirsiniz.
Erkeklerde Meme Büyümesi Kimlerde Görülür?
50’li yaşlardan sonra ortaya çıkabilen meme büyümesi erkeklerde ergenlik sürecinden sonra da yaşanabilmektedir. Özellikle de hormon değişimleri bu süreçte etkisini ciddi anlamda gösterir. Ayrıca yenidoğan sürecinde de östrojen hormonunun yüksek salgılanmasına bağlı olarak yaşanabilmektedir. Yenidoğan sürecinin yanı sıra yaşlılık çağlarında da vücuttaki androjen hormon oranının azaldığı bilinir. Bu durumların tamamı aslında Jinekomasti ameliyatı olmak için geçerli nedenlerdir.
Yapılan bir araştırmaya göre 10-16 yaş arası erkeklerde meme büyümesinin görülme oranı %40 olarak belirlenmiştir. Ancak bu sürecin sadece 1 yıl boyunca devam ettiği de vurgulanmıştır. Yetişkinlere bakıldığında ise yüzde 4’ünün meme büyümesi sorunuyla karşılaştığı açıklanmıştır. Haliyle meme büyümesi sorununa karşı mutlaka meme küçültme ameliyatının tercih edilmesi gerekecektir.
Erkeklerdeki ergenlik dönemi oldukça hızlı geçmektedir. Genelde hafif kilolu olan erkeklerde daha sonra meme dokusu oluşumu gözlenir. Yağ oranına göre memelerde sarkma durumu da söz konusu olabilir. Jinekomasti estetiği tam da bu süreçte ihtiyacınız olan bir uygulama olarak karşınıza çıkmaktadır. Tüm bu bilgilere sahip olurken, erkeklerde meme büyüklüğüne neden olan faktörlerin de bilinmesinde yarar var.
Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur?
En çok hormonal sebeplere bağlı bir şekilde ortaya çıkan meme büyümesi aynı zamanda ergenlik dönemiyle yakından ilişkilidir. Hormonlarda yaşanacak değişimler, göğüslerde dolgunluğa neden olabilir. Aynı şekilde hassasiyet hali de meme büyümesine neden olan etkenler arasındadır. Elbette geçici olan bu durum erkeklerin bazılarında kalıcı özellik gösterebilir. Düzensiz beslenen, kilolu ve spor yapmayan erkeklerde meme büyümesi kalıcı olabilmektedir.
Ergenlik döneminin yanı sıra vücutta oluşan tümörler ve kullanılan ilaçlar da meme büyümesinin nedenleri arasında sıralanabilir. Aslında önemli durum, erkeklerin oldukça hareketsiz bir yaşam tarzını seçmesidir. Bu durumların tamamı Jinekomasti ameliyatı olmak için yeterli nedenler arasındadır. Ek olarak ilaçların yan etkileri, sigara ve alkol tüketimi ile kozmetik ürünlerin bazıları, meme büyümesine davetiye çıkarabilir.
İlaçlar ve Yan Etkileri: Günümüzdeki AIDS ilaçları başta olmak üzere prostat kanseri ilaçları, depresyon ve anksiyete ilaçları, meme büyümesine yol açabilir. Bu ilaçları düzenli kullanan erkeklerin bir süre sonra göğüslerinde sarkmalar da başlayabilir. Ek olarak ülser tedavisinde kullanılan ilaçların da meme büyümesi nedenleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Kozmetik Ürünler: Göğüs dokusundaki genişleme problemini hareketlendiren bazı kozmetik ürünlere dikkat edilmelidir. Bitkisel yağlar başta olmak üzere çay ağacı ve lavanta gibi içeriğe sahip olan kozmetik ürünlerinin mutlaka incelendikten sonra kullanılması gerekir.
Sağlık Problemleri: Günümüzdeki bazı hastalıklar, hormonal sorunları beraberinde getirir. Hipofiz yetersizliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, obezite, testosteron salgısının azalması ve buna benzer sağlık sorunları, Jinekomasti nedenlerindendir.
Son olarak aşırı sigara ve alkol tüketimi de memelerin sarkmasına ve büyümesine neden olabilir.
Jinekomasti Türleri Nelerdir?
Tıbbi anlamda Jinekomasti incelendiğinde 3 farklı türde incelendiği söylenebilir. Glanduler, Mixt ve Lipomatöz olarak ele alınan erkeklerde meme büyümesi farklı tanımları da beraberinde getirmiştir.
Lipomatöz Jinekomasti: Yağ dokusu artışının yaşandığı Jinekomasti türüdür.
Mixt Jinekomast: Yağ dokusu ve meme dokusunun büyümesiyle ortaya çıkar.
Glanduler Jinekomasti: Sadece meme dokusunun büyümesi söz konusudur.
Günümüzde en çok Mixt Jinekomasti türünün yaygın olduğu bilinmektedir. Bu anlamda teşhis konulmasından hemen sonra ameliyat uygulamasına geçilmesi önemlidir.
Erkeklerde Meme Büyümesi Belirtileri
Meme büyümesi, bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Estetik cerrah ameliyat kararından önce birtakım belirtilerin yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmektedir. Erkeklerde sıkça tekrarlanan meme büyümesi belirtileri;
- Meme dokusunda şişkinlik durumu
- Meme başında akıntıların oluşması
- Göğüste ağrı
- Göğüslerde sızı
- Karaciğer bozuklukları
- Tiroid fonksiyon bozukluğu
- Böbrek yetmezliği
- Testis gelişim bozuklukları
- Memelerdeki simetrinin bozulması şeklinde sıralanabilir.
Erkeklerde meme büyümesi belirtileri aynı zamanda meme ucunun hemen alt kısmında bir yumru hissinin oluşmasıyla da kendini gösterebilir. Elbette bu belirtiler meme kanseri belirtileri olarak da bilinir. Ancak teşhis konulmadan önce meme ucundaki değişimlere bakılarak hastalar bilgilendirilir. Bu aşamada Jinekomasti ameliyatı teşhis sürecinin de hastalar tarafından bilinmesi oldukça önemlidir.
Jinekomasti Teşhisi Nasıl Konulur?
Cerrahlar hastaların sağlık geçmişini öncelikle inceler. Ayrıca devam eden herhangi bir hastalığın olup olmadığına bakar. Kullanılan ilaçlar da teşhis sürecinde önemlidir. Meme dokusu, karın bölgesi ve cinsel organın incelenmesinden sonra genel muayene aşamasına geçilir. Yine bu süreçte bilgisayarlı tomografi ve MR uygulamalarından yararlanılır. Hastaya doku biyopsisi ve kan testi de yapıldıktan sonra meme büyümesi teşhisi konulabilir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Planlanır?
Ameliyatın planlama sürecinde meme üzerinde çeşitli incelemeler yapılır. Öncelikle alınacak deri fazlalığının miktarı incelenir. Daha sonra meme ucundaki sarkma derecesi, memedeki sert doku miktarı, yağ dokusu miktarı ve meme başındaki kahverengi bölgenin boyutuna göre planlama yapılır.
Meme derisinin fazla olmadığı durumlarda, memenin dokusundaki fazlalık, küçük kesilerle alınabilir. Meme dokusunda ciddi bir yağlanma var ise Liposuction uygulanmaktadır. Erkeklerdeki her iki meme başının çapı arasında belirgin bir fark görülüyorsa, çapların eşitlenmesi için kesiler yapılır ve operasyona başlanır. Bu süreçte kadınlardaki meme küçültme ameliyatı ile Jinekomasti ameliyatı birbirine benzerdir.
Jinekomasti Ameliyatı Öncesi
Meme büyümesi teşhisinin konulmasından sonra ameliyat süreci hakkında bilgi sahibi olması gereken hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar olacaktır. Öncelikle ameliyat tarihi yaklaşırken hastalar için bazı önlemler uygulanmaktadır. Her estetik operasyonda olduğu gibi Jinekomasti ameliyatı öncesinde de kan sulandırıcı ilaçların sonlandırılması gerekir. Bitkisel takviyeler de yine bu süreçte tüketilmemesi gereken gıdalardandır. Kullanılan ilaçlar doktorla paylaşılmalı ve en geç 1 hafta önce alkol ve sigara alışkanlığı da terk edilmelidir.
Doktorun sunacağı tavsiyeler de dikkate alınarak laboratuvar testleri eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Hastalardan ameliyat öncesi ve sonrasında karşılaştırmak için meme fotoğraflarının çekileceği de unutulmamalıdır. Son olarak anestezik maddelere duyarlılığı olan hastalar bu durumu mutlak suretle cerrah ile paylaşmalıdır.
Dünya genelindeki erkeklerin 3’te biri, meme büyümesi sorunuyla karşılaşmaktadır. Fakat bu sorun her erkekte farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Büyük oranda gelişim göstermiş göğüsler için artık Jinekomasti ameliyatı yapıldığı için hastaların psikolojik olarak da rahatlaması sağlanır.
Erkeklerde Meme Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme büyümesi farklı evrelerde ele alınır. Meme derisindeki büyüme oranına ve sarkmaya bağlı olarak öncelikle ilk evre incelenir. Bu evrede büyüme sınırlıdır ve sarkma hali gerçekleşmemiştir. İkinci evreye bakıldığında ise memede büyüme başlamıştır. Fakat birinci evredeki gibi sarkma durumu yaşanmamıştır. Son evrede ise göğüslerde ciddi bir büyüme ve sarkma başlamıştır. Haliyle Jinekomasti ameliyatı, üçüncü evreye giriş yapmış olan hastalar için mutlaka yapılmalıdır.
Göğüslerde aşırı büyüklük yok ise, Liposuction uygulamasına başvurulabilir. Bu sayede fazlalık yağ dokusu alınmakta ve meme başı alt bölgesinden kesi atılarak fazlalık ortadan kaldırılmaktadır. Bu fazlalık meme bezi olarak bilinir ve işlemden sonra çok güzel sonuçlar ortaya çıkar. Fakat aşırı büyük ve sarkık olan memelerde bu bez ve yağların alınması tek başına yeterli olmamaktadır.
Aşırı büyük göğüslere sahip olan erkeklerde Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır sorusu da merak edilmektedir. Göğüs dokusuna atılacak kesiyle beraber memelerdeki yağların alınması, sarkmaların önüne geçer. Ayrıca göğüsler de bu sayede küçültülür. Memelerle beraber meme başında da küçültme uygulamalarına başvurulur. Sarkıklık hali ancak bu şekilde sona ererken, aşırı sarkık göğüslülerde meme bezi çıkartılır. Deri bolluğu kontrol edildikten sonra tercih edilen bu uygulamada cerrahi operasyonun tamamlanmasından sonra göğüslere dren yerleştirilerek işlem sona erdirilir.
Jinekomasti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Tek başına Liposuction yönteminin kullanılması halinde 45 dakika sonra ameliyat sona erecektir. Lokal anestezi veya genel anesteziyle yapılabilen bu ameliyatın, Jinekomasti evrelerine göre 1 saat sürmesi beklenebilir. Göğüslerdeki sarkmalarda yağ dokusu deri ve meme dokusu alınabildiği için meme dokusu da küçültülmektedir. Bu durumda ise ortalama 1,5 saat ameliyatın sürdüğü bilinmektedir.
Jinekomasti Operasyonundan Sonra İz Kalır mı?
Göğüslerde herhangi bir iz kalmaması için Liposuction yöntemi uygulanabilir. Ancak bu uygulama sadece birinci ve ikinci derece grupta yer alan hastalarda tercih edilir. Sarkmış göğüslerde uygulanan Jinekomasti ameliyatı ile beraber meme bezi de alınacaktır. Bu durumda meme başının alt bölgesinde çok ince bir çizgi kalır. Aslında hastalarda ton farkının olduğu yerde kesi izinin olması, herhangi bir rahatsızlık vermeyecektir.
Sosyal ve psikolojik bir problem olarak ele alınan bu uygulama aslında çok rahat bir operasyondur. Hastalara operasyon öncesinde tüm bilgiler aktarıldığı için farklı bir sorunla karşılaşma olasılığı düşüktür. Yine bu süreçte jinekomasti fiyatları hakkında da hastalara bilgiler verilmelidir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler ve olası yan etkiler de estetik cerrah ile mutlaka görüşülmelidir.
Ameliyattan sonra iz olmaması adına Vaser ya da Laser uygulamaları da tercih edilebilmektedir. Fakat bu uygulamalar, yağ dokusunun tamamen ortadan kaldırılması adına yeterli değildir. Haliyle hastanın memnuniyeti de ön planda olacağı için ameliyatın tavsiye edildiği bilinmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası
Jinekomasti, lokal anestezi altında yapılır. Ayrıca Jinekomasti ameliyatı sonrasında hastaların uygulaması gereken bazı durumlar söz konusudur. 1 saate kadar sürebilen bu operasyonun ardından hastanede istirahat etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bununla beraber ilk 3 gün göğüs bölgesinde hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar kol bölgelerinde de hissedilebilir. Zaten cerrahın reçete edeceği ağrı kesicilere ağrıların önüne geçilmektedir.
Ameliyattan sonra işe dönme süreci de merak edilmektedir. Doktorun tavsiyeleri bu aşamada dikkate alınmalıdır. Genelde 3-4 gün sonra işe dönüş yapılabilir. Ayrıca araç sürme konusunda da dikkatli olunmalıdır. Kol bölgesindeki ağrıların sona ermesinden sonra araç kullanabilirsiniz. Aslında ana kriter, kol ağrılarıdır. Gündelik yaşama dönmek için de kol ağrılarının sona ermesi gerekecektir. Spor yapmak isteyenler ilk haftalarda kısa mesafeli yürüyüşler yapabilir. Koşu sporu ise 3. haftadan sonra başlar. Ağır sporlarla ilgilenenler de Jinekomasti ameliyatı bittikten 1 ay sonra gerekli aksiyonları almaya başlayabilir.
Ameliyattan sonraki ilk 10 gün, göğüs bölgesinde morarma ve şişme görülebilir. Hastalar bu durumun geçici olduğunu bilmeli ve 3. gün yapılacak pansumandan sonra cerrah tavsiyelerine göre hareket etmelidir.
Jinekomasti Ameliyatından Sonra Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Ameliyattan sonra herhangi bir sağlık sorununun yaşanmaması adına bazı ürün ve ilaç gruplarının tüketimi sona erdirilmelidir. Elbette kan sulandırıcı ilaçların yanı sıra Dikloron, Voltaren ve Apranaks gibi ağrı kesiciler operasyondan önce ve sonra kullanılmamalıdır. Bununla beraber Co-Enzim Q, Ginko Biloba ve Ginseng maddelerini içeren vitamin takviyeleri de kesinlikle tüketilmemelidir. Son olarak kiraz sapı, keten tohumu ve yeşil çay gibi kan inceltici ürünlerden kaçınılmalıdır.
Jinekomasti Ameliyatı Riskli midir?
Herhangi bir riski bulunmayan bu uygulamada elbette çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Ödem, şişlik ve ağrı gibi durumların yaşanabileceği Jinekomasti ameliyatı sonrasında risklerin en aza indirilmesi için dren kullanılmaktadır. Elbette her estetik operasyonda olduğu gibi bu ameliyatta da enfeksiyon riski vardır. Ancak enfeksiyonların oluşumunu engellemek adına hastalara antibiyotik reçete edilmektedir.
İşlemle ilgili en büyük risk, göğüs kafesinde düzensizlik yaşanabilmesidir. Fakat cerrahların masaj uygulaması tavsiyeleriyle bu riski de ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Sağlık açısından da farklı bir probleme davetiye çıkarmayan bu ameliyatla beraber oldukça güzel bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Ameliyattan sonra geç dönemde karşılaşılabilecek bazı riskler de bulunmaktadır. Nadiren de olsa düzensizliklerin ortaya çıkabileceği bu ameliyattan sonra operasyon bölgesinde sıvı birikebilir. Genelde bandajın uygun kullanılmaması sonucunda yaşanan sıvı birikmesine karşı kısa sürede önlem alınmalıdır. Sıvının enjektörler çıkarılmasından sonra yeniden elastik bandaj uygulamasına geçilebilir. Ayrıca Liposuction yöntemiyle yapılan Jinekomasti ameliyatı ile beraber uzun süreli karıncalanma, uyuşukluk ve renk değişiklikleri yaşanabilmektedir.
Aslında erkeklerin estetik açıdan kendini rahat hissetmesi için tercih edilen bu ameliyatın günümüzde başarılı bir şekilde yapıldığını söylemekte yarar var.
Ameliyattan Sonra Memeler Tekrar Büyür mü?
Hastaların ameliyatla ilgili bazı endişelerinin bulunması oldukça doğaldır. Öncelikle tıbbi bakımdan sorunsuz geçen Jinekomasti ameliyatı sonrasında memeler yeniden büyümez. Yaşanabilecek büyümeler ise hastanın aşırı kilo almasından kaynaklı olacaktır. Öte yandan erkeklerin ergenlik döneminde aldığı kilolar da bir süre sonra meme büyüklüğüne neden olabilir. Haliyle ameliyat sonrasında düzenli beslenmeli ve kilo alımından kaçınılmalıdır. Buna ek olarak aşırı alkol tüketimi de memelerin büyümesine neden olan faktörler arasındadır.
Spor Yaparak Meme Büyümesi Engellenebilir mi?
Günümüzdeki pek çok hastanın spor yaparak meme büyümesini engellediğine dair bilgi paylaşımları bulunmaktadır. Elbette düzenli spor yapmak sağlık açısından çok yararlıdır. Fakat tek başına spor yapmanın bu duruma kesin bir çözüm olduğu söylenemez. Bu yüzden Jinekomasti ameliyatı olduktan sonra mevcut göğüs büyüklüğünün korunması amacıyla spor yapmanın çok daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Jinekomasti için yararlı olan spor aktiviteleri ise aşağıdaki gibi sıralanır;
- Dips egzersizi
- Pullover
- Chest Press
- Bench Press
- Decline Pushup
Spor yapmak insan vücudundaki yağları ciddi oranda azaltmaktadır. Elbette göğüs yağlarının erimesi için de spor yapılabilir. Fakat belirttiğimiz üzere sadece spor yaparak meme büyümesinin ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Jinekomasti Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Jinekomasti ameliyatı olmak için belirli bir yaş kriteri var mı?
Normalde 18 yaşının beklenmesi gerekir. Ancak hastanın psikolojisi olumsuz yönde etkileniyorsa 17 yaşında da bu ameliyat yapılabilir.
Jinekomasti bir hastalık türü müdür?
Meme büyümesine neden olan durumlar teşhis edildikten sonra bu kavramın hastalık olup olmadığına karar verilebilir.
Jinekomasti ameliyatı ağrılı mıdır?
Lokal anestezi altında yapılan bu ameliyatta herhangi bir ağrı yaşanmaz. Ancak işlemden sonraki birkaç gün hafif ağrı ve sızı hissedilebilir.
Jinekomastiden sonra iz kalıyor mu?
Ameliyatta koltuk altından veya meme başından kesi atılmaktadır. Bu yüzden gözle görülebilecek izler kalmaz.
Jinekomastide teşhis yöntemleri nelerdir?
MR başta olmak üzere bilgisayarlı tomografi ve ultrason uygulamasıyla beraber rahatsızlığın teşhisi konulabilir.
Jinekomastinin ilaçla tedavisi mümkün mü?
Erkeklerde meme büyümesinin tedavisi sadece cerrahi uygulamalarla yapılabilir. Ancak ameliyatı reddeden hastalar için hormon engelleyici ve baskılayıcı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların da ciddi yan etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Jinekomasti kansere neden olur mu?
Jinekomasti ameliyatı ile ilgili yapılan araştırmalar, meme kanserine davetiye çıkarmadığını göstermektedir. Ancak ameliyat öncesinde kapsamlı bir tetkik sürecine başvurulması gerekir.
Jinekomastinin etkisi tam olarak ne zaman görülür?
Ameliyattan sonraki ilk 6 ay içinde göğüsler tam görünümüne ulaşmış olur.